Bezienswaardigheden in Canada

De belangrijkste bezienswaardigheden in Canada zijn de prachtige nationale parken en de mooie steden die verspreid door het land liggen. Er zijn echter ook een aantal bezienswaardigheden die niet in een stad of in een nationaal park liggen, of die de moeite waard zijn om eventjes apart uit te lichten. De bezienswaardigheden en interessante plekken in Canada die we op deze pagina beschrijven zijn volgens ons meer dan de moeite waard om te bezoeken tijdens je vakantie in Canada. We geven beknopte informatie en tips over deze bezienswaardigheden. Voor meer informatie verwijzen we naar externe websites over de betreffende hotspots.

Regel je tours en activiteiten

Dankzij gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je tours en activiteiten in Canada bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Canada.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Canada
💳 te reserveren zonder creditcard

activiteiten en tours in Canada via Tiqets

activiteiten en tours in Canada via GetYourGuide

Niagarawatervallen

Officieel bestaan de Niagarawatervallen uit drie delen, die verdeeld zijn over het grensgebied tussen Canada en Amerika. Dit verklaard waarom er twee plaatsen zijn die de naam Niagara Falls wordt genoemd. Horseshoe Falls, die ook wel bekend staat als Canadian Falls, ligt in de provincie Ontario in Canada. American Falls ligt volledig in de Amerikaanse staat New York. En de kleine derde, Bridal Veil Falls, wordt door Luna Island afgesplitst van American Falls.

Het water van de Niagarawatervallen is eigenlijk gletsjerwater dat via het Eriemeer naar de Niagara River stroomt en daar via de Niagarawatervallen overgaat in Lake Ontario. Vanaf de ‘Rainbow Bridge’ kun je als toeschouwer de kracht en pracht van het kolkende water bewonderen. Je loopt via deze brug heel gemakkelijk van Canada naar Amerika en vice versa. Een nog intensere manier om de Niagarawatervallen te bekijken is vanuit een boot. Met de Hornblower Niagara Cruises kom je heel dicht bij het oorverdovende lawaai en voel je de druk van het water op je huid. Nergens ter wereld is het mogelijk om zo dicht bij een waterval van dit formaat te komen. Het is dan ook niet voor niets dat de Niagarawatervallen zo’n twaalf miljoen toeristen ontvangt.

Meer info over Niagara Falls

Niagarawatervallen

Icefields Parkway

Voor de meeste toeristen die west-Canada bezoeken vormt Icefields Parkway een onmisbaar onderdeel van de route. Icefields Parkway, wat ook wel bekend staat als ‘Alberta Highway 93’, is de route die bekende nationale parken als Jasper en Banff met elkaar verbindt. Icefields Parkway is dan ook een spectaculaire route waarin kristalheldere meren de rondom gelegen bergen weerspiegelen, waar je kennis maakt met de Rocky Mountains en prachtige valleien en waar de wandelpaden je naar allerlei mooie plekjes in de natuur voert.

Onder de bezienswaardigheden die aan Icefields Parkway liggen bevinden zich plaatsen als de Crowfootgletsjer, Bowriver, Mistaya Canon, Saskatchewan River Crossing, Parker Ridge, Columbia Icefields, Glacier Sky Walk, Athabascawaterval en Sunwaptariver met bijbehorende waterval en bergpas.

Meer info over de Icefields Parkway

Icefields Parkway

Beren

Canada heeft een grote aantrekkingskracht op natuurliefhebbers. De Rocky Mountains, bekende meren, spectaculaire watervallen, diepe dalen, groene valleien, prairie achtige woestijngebieden en besneeuwde bergtoppen wisselen elkaar in een ongekend rap tempo af. Daartussen bevinden zich allerlei dieren, waaronder vele (roof)vogels, bighorn sheeps, wapiti’s, elanden, marmotten, vossen, wolven en niet te vergeten beren. Veel toeristen hebben er alles voor over om in het bijzonder de beren van Canada te ontdekken.

Menig wandeltocht wordt uitgestippeld met als bijkomend doel het spotten van een bruine of zwarte beer. Grote kans dat je ze eerder treft aan de kant van de weg op een parkeerplaats. Beren zijn altijd op zoek naar voedsel en weten inmiddels dat daar wel wat te vinden is. Helaas volgt hierop vaak een drukte van auto’s en toerbussen die allemaal een glimp van het beestje op willen vangen. Een beer ziet er ontzettend lief en wat onbeholpen uit, maar pas op het blijven roofdieren die hun mannetje staan. Met name de dames met welpjes kunnen behoorlijk agressief uit de hoek komen. Een fluitje voor onderweg, luidkeels zingen of gezellig kletsen houdt de beren in ieder geval op enige veilige afstand.

Meer info over beren spotten in Canada

Beren in Canada

Yukon

Ten noorden van British Columbia, ingeklemd tussen Alaska en de Northwest Territory, bevindt zich de regio Yukon. Dit dunbevolkte deel van Canada stond tot 2003 bekend als Yukon Territory, maar werd daarna veranderd in Yukon. Zowel het klimaat als het landschap veranderen vrij snel wanneer je Fort St. John en Fort Nelson passeert. Deze zogenoemde etappe plaatsen aan de legendarische Alaska Highway zijn vaak heel geschikt voor de laatste boodschappen, tanken van benzine of om nog even een rustmoment in te lassen. Yukon is een Canadese bestemming die je op allerlei fronten kennis laat maken met de noordelijke cultuur. Denk hierbij aan het noorderlicht, ruige natuur, desolate landschappen, Takhini Hot Springs, de goudzoekers cultuur, Nationaal Park Kluane en het passeren van de poolcirkel.

Het noorden van Yukon kent in de zomer geen ondergaande zon. Het blijft dan vier-en-twintig uur lang licht. In plaatsen als het redelijk geïsoleerd liggende Whitehorse, wat de hoofdstad is van Yukon, kun je enkele musea, de ‘Old Log Church en het expositie centrum ‘Yukon Beringia Interpretive Centre’ bezoeken. Het meer noordelijk gelegen Dawson City staat vervolgens weer bekend als het ‘Parijs van het noorden’. Dankzij Joseph Ladue groeide deze plek uit tot een stad waar vertier, luxe en het vinden van goud standaard werden. Helaas raakte het alles ook weer kwijt. Tegenwoordig probeert men de sfeer van weleer opnieuw op te roepen en wordt het straatbeeld heringericht in oude tijden. De gerestaureerde gebouwen vormen nu een soort van openluchtmuseum die de sfeer van gouden tijden nogmaals laat herleven.

Emerald Lake

Waar heel veel mensen wegzwijmelen bij meren als Lake Louise, worden anderen juist aangetrokken door het minder drukke Emerald Lake. Natuurlijk kun je ze ook heel goed allebei bezoeken. Emerald Lake bevindt zich in British Columbia in Yoho National Park. Wandelaars met of zonder buggy kunnen een bescheiden goed te belopen wandelroute volgen die rondom het meer gelegen is of je kunt besluiten om een kano te huren. Het uitzicht zal op alle manieren verwonderen. De silhouetten van de drie bergen aan het meer, behoren toe aan President Range, Mount Burgess en Wapta Mountain. Aan het meer bevindt zich ook een hotel en een naast gelegen restaurant.

Emerald Lake

Natural Pools & Hot Springs

Natuur en water zijn alom aanwezig in het prachtige Canada. Een uitstekende combinatie hiervan kun je beleven bij de zogenoemde ‘natural pools’ of ‘hot springs’. Verschillende natuurlijke waterbronnen en warmwaterbronnen zijn in Canada in gebruik als zwembad. Op een zeer aangename manier kun je het soms koude en kille klimaat van Canada een stukje verzachten met een verblijf in één van deze warme baden. Tijdens de warme zomers zijn juist weer de Natural Pools erg aangenaam. Op sommige plaatsen is het zelfs mogelijk om er een massage bij te boeken. Gelukkig zijn er ook Natural Pools en Hot Springs te vinden waar geen enkele faciliteit aanwezig is en je echt één met de natuur bent.

Enkele bekende hot springs en pools van Canada zijn Harrison Hot Springs bij het gelijknamige dorp in British Columbia, wellnessresort Radium Hot Springs bij Kootenay National Park en Banff Upper Hot Springs. Maar ook Miette Hot Springs, Profeet River Hot Springs, Ainsworth Hot Springs en Halcyon Hot Springs zijn zeker een vermelding waard.

Capilano Suspension Bridge

Jong en oud kan zich uitstekend een dag vermaken in het Capilano Suspension Bridge Park. Dit bekende park ligt ten noorden van de stad Vancouver in British Columbia. Het park wordt gepromoot als attractie park, maar draaimolen en achtbanen zul je er zeker niet vinden. Het is vooral natuur en het bewandelen en beklimmen van bruggen en bomen wat hier de attracties vormen. Voor kinderen is er een leuke interactieve route uitgezet in dit regenwoud, waarin zij een aantal opdrachten moeten voltooien. Ook in Capilano Suspension Bridge zul je overweldigd raken van de mooie uitzichten. Liefhebbers die iets meer informatie wensen over de dieren, totempalen, bossen, ecologie en geschiedenis van het park, kunnen met een gids op pad.

Meer info over de Capilano Suspension Bridge

Capilano Suspension Bridge

National Gallery of Canada

De hoofdstad Ottawa is een uitstekende bestemming om kennis te maken met Canada en de Canadese cultuur. Ottawa is onder andere de plaats waar één van de belangrijkste musea van Canada gelegen is, namelijk ‘The National Gallery of Canada. Dit in 1880 geopende museum heeft naast een uitgebreide bibliotheek een uitmuntende collectie kunst die uit zo’n vijf-en-zeventig-duizend werken bestaat. Hoewel de nadruk ligt op Canadese kunst, kun je in dit museum ook de gelegenheid gebruiken om allerlei topwerken te ontdekken die uit andere windstreken van de wereld komen.

Onder de nationale en internationale kunst zijn werken te bewonderen van meesters als Vincent van Gogh, Rembrandt van Rijn, Marc Chagall, Gian Lorenzo Bernini, Rene Margritte, Louise Bourgeois, Andy Warhol, Pablo Picasso, Gustav Klimt, Roger Mertin en Franklin Carmichael. Het gebouw wat deze kunst huisvest is eveneens een bezienswaardigheid. Het werd speciaal voor dit museum ontworpen door de Canadese architect Moshe Safdie. Ook het stadhuis van Ottawa is door deze geprezen architect ontworpen.

Meer info over de National Gallery of Canada

Lake Moraine

De zuidelijke provincie Alberta heeft naast groene landschappen hoofdzakelijk veel prairies in het oosten. De westelijke kant van Alberta wordt met name bezocht om de Rocky Mountains, Nationale Parken als Jasper en Banff en meren als Lake Louise en Lake Moraine. Vele toeristen brengen dan ook een bezoek aan dit prachtige laatst genoemde meer als zij Banff National Park bezoeken. Moraine Lake bevindt zich in ‘the Valley of the Ten Peaks’. De veelal besneeuwde bergtoppen weerspiegelen sprankelend in het kraak heldere water. Het enige obstakel kunnen wat omgewaaide bomen zijn die in het meer drijven. Vanuit dit meer zijn er meerdere leuke wandelroutes te volgen.

Lake Moraine.... adembenemend mooi!

Thousand Islands

Aan de Amerikaans-Canadese kust liggen een aantal eilanden die samen een archipel vormen. Zij dragen de naam ‘Thousand Islands’. Een twintigtal daarvan vormen het natuurgebied ‘St. Lawrence Islands National Park’. Bezoekers die de Thousand Islands aandoen, komen er graag om te kamperen. En ook cultuursnuivers en rustzoekers komen hier aan hun trekken. De uiteenliggende baaien, stranden, historische kastelen, vuurtorens en maritieme musea zorgen voor voldoende afwisseling. Ben je liever wat actief bezig, dan zijn de opties eveneens uitgebreid. De wateren rondom Thousand Islands lenen zich uitstekend voor het maken van kanotochten, duikavonturen of om te vissen. Het is niet voor niets dat de eilanden al jaren vele toeristen mogen verwelkomen.

Thousand Islands

CN Tower

De Canadian National Tower is een symbool van de stad Toronto. Op menig foto van de skyline van Toronto neemt de CN Tower een prominente plaats in. Dat kan ook niet anders met een hoogte van ruim vijf-honderd-drie-en-vijftig meter. De toren, die als tv zendmast in gebruik is, werd in 1973 gebouwd naar een idee van het Canadese architectenbureau WZMH Architects. De bouw werd op 22 februari 1974 als voltooid beschouwd. Bezoekers kunnen vanaf een hoogte van ongeveer drie-honderd-vijftig meter genieten van een hapje en/of een drankje terwijl het uitzicht aan je voorbij glijdt. Ben je op zoek naar juist wat meer spanning, dan kunnen we van harte de ‘Edge Walk’ aanbevelen.

Meer info over CN Tower

CN Tower in Toronto

Lake Louise

Ongetwijfeld is Lake Louise in Banff National Park het beroemdste meer van Canada. Het werd vernoemd naar de vierde dochter van Koningin Victoria. De registratie van de Canadien Rocky Mountain Parks op de werelderfgoedlijst van Unesco heeft bijgedragen aan de populariteit. De ligging van Lake Louise maakt de plaats bijzonder mooi. Het turquoise water tekent helder af tegen de omliggende bergen als Mount Victoria en vele bomen. Op de achtergrond kijk je naar de Victoria gletsjer waar eeuwig ijs op ligt. Aan het meer is een chique hotel gevestigd en kun je er een kano huren. Tijdens de zomermaanden kan het er behoorlijk druk zijn.

Lake Louise

Notre Dame Basilica

In het historische deel van de Canadese stad Montréal staat de Notre Dame Basilica. Dit religieuze bouwwerk werd al in de de eerste helft van de negentiende eeuw in neogotische stijl opgetrokken. Het hoogste punt van de eerste toren werd omstreeks 1841 bereikt. Twee jaar later volgde de identieke tweede toren. In de Notre Dame Basilica werd veel kleurrijke decoratie gebruikt. De nadruk werd vooral op de plafondgewelven en het altaar gelegd. Het glas-in-lood werk is afkomstig uit Limoges, Frankrijk. De afbeeldingen laten passages zien die met de oprichting van de basiliek te maken hebben.

Meer info over Notre Dame Basilica

Notre Dame Basilica in Montreal

Nova Scotia

De provincie Nova Scotia bestaat uit een schiereiland aan oostkust van Canada. De hoofdstad van Nova Scotia is Halifax. Toeristen die Nova Scotia bezoeken, komen er voornamelijk voor de gemoedelijke sfeer die er hangt en de vele outdoor activiteiten die je er kunt ondernemen. Het unieke landschap laat vooral een heuvelachtig gebied zien met stranden en baaien als Bay of Fundy. En valleien die kenmerkend zijn als zoals die van Annapolis Valley. In het zuiden van Nova Scotia ‘the South Shore’ tref je historische vissersdorpjes zoals Lunenburg, oude vuurtorens en langgerekte stranden. Halifax is een vooral een stad waar veel vertier, kunst en cultuur te vinden zijn. Je kunt er uitgebreid winkelen, een museum bezoeken of een aanschuiven in één van de vele restaurants. Nova Scotia is ook bij de Canadezen erg geliefd. Zij trekken hier graag naartoe tijdens de weekenden en vakanties.

Route 99

De Canadese Route 99 begint in het zuiden van British Columbia en loopt door tot in Lillooet in het noorden. De route telt in totaal bijna 380 kilometer. Onder motorliefhebbers is de route bijna een bedevaartsroute te noemen. Route 99 in Amerika, waar deze route van oorsprong op aansloot, is vaak net even populairder. Route 99 in Canada voert je langs de Rocky Mountains door de prairie, over bruggen, langs meren, besneeuwde bergtoppen en uitstrekte gebieden in het noorden. Het landschap verandert bij het uur en nooit is het saai of oninteressant. De route, die ook wel bekend staat als Highway 99, heeft niet voor niets bijnamen als ‘Sea to Sky Highway’.

Meer info over Route 99

Route 99 behoort tot de mooiste autoroutes van Canada