Natuurparken in Canada

De belangrijkste reden voor de meeste toeristen om Canada te bezoeken is de overweldigende natuur. Het land is rijk aan zoveel verschillende soorten natuurgebieden dat je hier gemakkelijk weken rond kunt reizen zonder dat er enig moment van verveling toeslaat. Denk hierbij natuurlijk aan bergen, meren en gletsjers, maar ook aan bossen, kloven, steppe, fjorden, woestijnen en toendragebieden.

De mooiste natuurgebieden van Canada zijn beschermd in de vorm van nationale parken. Op deze pagina hebben we de mooiste natuurparken van Canada beschreven.

Om de nationale parken van Canada te bezoeken moet je entreegeld betalen. Als je meerdere parken bezoekt is het vaak het voordeligste om een jaarpas (de Discovery Pass) te kopen. De mooiste manier om de nationale parken te verkennen is met de camper. Er zijn voldoende kampeerplaatsen waar je kunt staan.

Banff National Park

In de provincie Alberta van Canada ligt Banff National Park. Omdat Banff National Park onderdeel is van de Rocky Mountains, wordt dit natuurpak regelmatig bezocht door toeristen die de geijkte route langs Icefields Parkway volgen. Daarnaast trekt dit oudste natuurpark van Canada ook veel Canadezen aan die er graag komen voor uiteenlopende activiteiten. Zo kun je in Banff National Park bijvoorbeeld uitdagende fiets- en wandeltochten maken, bergbeklimmen, vissen, paardrijden en is het een bijzonder aantrekkelijk wintersport gebied wanneer er sneeuw ligt. Tijdens de zomermaanden wordt het park ook veelvuldig gebruikt om te kamperen. Er zijn meer dan voldoende campings waar je met een tent, caravan of camper terecht kunt.

De meeste bezoekers slaan bezienswaardigheden als Lake Louise, Moraine Lake, Bow Lake, Banff Hot Springs, Banff Park Museum National Historic Site, Cave & Basin National Historic Site en Johnston Canyon beslist niet over. Als je geluk hebt zul je hier beren in het wild spotten. Hopelijk gebeurt dat dan wel op gepaste afstand, want wilde beren zijn roofdieren die aanvallen op het moment dat ze zich bedreigd voelen.

Meer info over Banff National Park

Banff National Park

Gros Morne National Park

Het meer dan achttienhonderd hectare tellende Gros Morne National Park in de oostelijke provincie Newfoundland en Labrador is inmiddels geregistreerd door Unesco. De spectaculaire uitzichten op bergen, meren en valleien hebben een nadrukkelijk uitwerking bij de vele bezoekers die dit park aandoen. Het landschap is uitnodigend voor het maken van avontuurlijke wandelingen langs fjorden, gletsjers, watervallen, stranden, groene heuvels en ruige rotsformaties. Daarnaast is er ook nog een verscheidenheid aan culturele bezienswaardigheden en erfgoed te bewonderen.

Newfoundland en Labrador en dus ook Gros Morne National Park zijn voor lange tijd onderdeel geweest van een Engelse kolonie. Pas in 1949 behoorde het officieel tot Canada. Dit gegeven komt duidelijk aan bod, wanneer je je verdiept in de geschiedenis van deze regio. Een mooi begin hiervoor maak je met een bezoek aan het bezoekerscentrum van Gros Morne National Park in Rocky Harbour. In het Gros Morne Wildlife Museum kom je vervolgens meer te weten over het wild wat in dit natuurpark te spotten is.

Meer info over Gros Morne National Park

Pacific Rim National Park

Er zijn meerdere redenen om een bezoek aan Pacific Rim National Park aan te prijzen. Dit westelijk gelegen nationale park blinkt namelijk uit in prachtige stranden, oogstrelende natuur en de kans op het zien van walvissen. Pacific Rim National Park ligt aan de kust ten zuiden van de populaire stad Vancouver en ten noorden van Victoria. Omdat het water meestal te koud is, wordt vooral het wandelen in dit natuurpark veelvuldig gepromoot. Met name de niet al te ingewikkelde tochten die bekend staan als Schooner Cove Trail en Rainforest Trail zijn bijzonder populair. Onder de meerdaagse tochten zijn trails als de Westcoast Trail erg geliefd. Enige voorbereiding is bij dit soort wandelingen wel noodzakelijk.

Meer info over Pacific Rim National Park

Kluane National Park

In het westen van Canada ligt Kluane National Park. De bijna zesduizend meter hoge Mount Logan heeft een prominente plek in de alom aanwezige natuur. Een bezoek aan het visitors centre van Kluane National Park biedt je direct de kans om een stukje in de geschiedenis van het park te duiken en het te ontdekken van alle mogelijkheden. Het park is namelijk heel geschikt voor het maken van kanotochten, om er te raften, mountainbiken, klimmen en wandelen. Sommige routes laten je één van de mooiste delen van de regio Yukon zien en eventueel een stukje van Alaska. Met een beetje geluk is het zelfs mogelijk om in Kluane National Park iets van het noorderlicht mee te krijgen tijdens het jaarlijkse ‘Dark Sky Festival’ in september. Mogelijkheden genoeg voor een typisch Canadees avontuur.

Meer info over Kluane National Park

Jasper National Park

Nationale parken als Jasper en Banff zijn ongekend populair bij de vele toeristen die het westen van Canada aandoen. En dat is natuurlijk niet voor niets. Zowel in de zomer als in de winter hebben beiden parken genoeg te bieden. Ze worden dan ook zeker als wintersport bestemming in één adem genoemd. Jasper National Park ligt een stukje noordelijker dan Banff en wordt gezien als het grootste nationale park van Canada. Er is dan ook bijzonder veel te ontdekken, te doen en te bewonderen.

Ook tijdens de wintermaanden is Jasper National Park druk bezocht. Bezoekers komen er graag om te skiën, fat biking, klimmen en voor sneeuwschoen-wandelingen. Qua natuur is Jasper National Park eveneens spectaculair te noemen. Als meest noordelijke park biedt het landschap betoverende meren, warmwaterbronnen, Rocky Mountains, stranden, gletsjers als Athabasca en watervallen. De bekende Icefields Parkway route is een uitstekend begin van een meer dan mooie reis door Jasper National Park, waarbij je vanzelf langs uiteenlopende bezienswaardigheden komt.

Meer info over Jasper National Park

Watervallen in Jasper National Park

Saguenay-St. Lawrence Marine Park

In de oostelijke provincie Quebec bevindt zich het Saguenay-St. Lawrence Marine Park. Dit Canadese park staat bekend als beste plek ter wereld om walvissen te spotten. Zowel vanaf de kade als per boot is het hier bijna vanzelfsprekend dat je deze immens grote zeedieren kunt bewonderen. Het Saguenay-St. Lawrence Marine Park zet zich met man en macht in voor het behoud, het onderzoeken en het beschermen van de onderwaterwereld en alles wat daarin leeft. Daarnaast kunnen bezoekers allerlei excursies boeken, waaronder kaaktochten op zee, boottochten en duik- en snorkeltochten.

Meer info over Saguenay-St. Lawrence Marine Park

Glacier National Park

De Columbia Mountains zijn een belangrijk onderdeel van Glacier National Park in British Columbia. Behalve dat zij het uiterlijk grotendeels domineren, zijn de bergen ook belangrijk als watertoevoer voor de Kootenay River in het zuiden. Ook in dit park kunnen wandelaars hun sport veelvuldig beoefenen. Uiteenlopende routes brengen je langs allerlei hoogtepunten van Glacier National Park. Wat je als bezoeker zeker niet mag missen is een wandeling door de boomtoppen. Deze gemakkelijke wandelroute staat bekend als Hemlock Grove Boardwalk. Natuurlijk kent Glacier National Park ook meer dan voldoende uitdagende en eventueel meerdaagse wandelroutes. In het Rogers Pass Discovery Centre kunnen ze je er alles over vertellen.

Tijdens de wintermaanden is Glacier National Park grotendeels ontoegankelijk. De hoeveelheid sneeuw die hier kan vallen is uitermate gevaarlijk. Dit is onder andere de reden geweest tot het aanleggen van de Canadian Pacific trein. In de Rogers Pass National Historic Site wordt uitvoerig op dit onderwerp ingegaan.

Meer info over Glacier National Park

Glacier National Park

Waterton Lakes National Park

Al in 1895 kreeg Waterton Lakes National Park de titel van nationaal park in Canada. Dit zuiderlijk gelegen bescheiden park blinkt vooral uit in veelzijdigheid. Grote meren als het Upper Waterton Lake, Middle Waterton en Lower Waterton Lake brengen variatie tussen prairie achtige landschappen, beboste gebieden, grasheuvels, gletsjers en rotsformaties. Eén van de bekendste wandelingen in dit gebied is de Crypt Lake Trail. De pittige wandeling beslaat zo’n zes tot acht uur en wordt daarom vermeld als een dagwandeling. In de klim zijn wat hoogteverschillen te overbruggen.

Eén van de mooiste uitkijkpunten is te vinden bij ‘Bear’s Hump’, dat boven het bezoekerscentrum gelegen is. Waterton Lakes National Park vormt samen met het iets zuiderlijk gelegen Glacier National Park het International Peace Park, wat door Unesco bestempeld is tot cultureel erfgoed. Het internationale karakter benadrukt de gedeelde landgrens met Amerika.

Meer info over Waterton Lakes National ParkCape Breton Highlands National Park

Op de plek waar de bergen de zee ontmoeten bevindt zich Cape Breton Highlands National Park. Dit natuurpark in het oosten van Canada is groots als het aankomt op wandelingen aan de kust. ‘Cabot Trail’ is hier een prachtig voorbeeld van. Op deze plek komt noord en zuid samen, wat resulteert in een ongekend mooi en kleurrijk landschap, aangename temperaturen en een rijke flora en fauna. Sommige uitkijkpunten leveren een spectaculair uitzicht over lieflijke vissendorpjes, de Golf St. Lawrence en de Atlantische Oceaan. In het bezoekerscentrum in Ingonisch Beach of Cheticamp vindt je uiteenlopende informatie over het park, de regio en alle activiteiten die in Cape Breton Highlands National Park te beoefenen zijn.

Meer info over Cape Breton Highlands National Park

Mount Revelstoke National Park

De Trans-Canada Highway voert je langs de mooiste plekken en bezienswaardigheden in het westen van Canada. Mount Revelstoke National Park is er hier één van. Dit prachtige park laat je kennismaken met de veelzijdige contrasten die het landschap van Canada kent. Tijdens de wintermaanden is Mount Revelstoke bijzonder geliefd onder de wintersporters. De pistes staan bekend als divers en uitdagend en het skischansspringer heeft hier geschiedenis geschreven. De route naar de top van Mount Revelstoke loopt via de Meadows in the Sky Parkway. Deze aan te bevelen tocht voert je langs regenwouden, valleien, besneeuwde bergtoppen en groene weides. Eenmaal boven tref je met een beetje geluk betoverende bloemenvelden met op de achtergrond besneeuwde bergtoppen. In het spoorwegstadje Revelstoke kun je eventueel nog het spoorweg museum bezoeken.

Meer info over Mount Revelstoke National Park

Mount Revelstoke National Park