Vakantie in Canada

Canada is vanwege de uitgestrektheid en de diversiteit een vakantiebestemming die voor veel doeleinden geschikt is en verschillende doelgroepen aanspreekt. Als je naar het gemiddelde profiel kijkt van Nederlandse toeristen die een vakantie in Canada vieren dan komen al snel de woorden ‘natuur’, ‘actief bezig zijn’, ‘rust’, ‘ontdekken’ en ‘avontuur’ naar boven. Slechts weinigen reizen met slechts één reisdoel richting Canada. Vaak is er sprake van een combinatie van factoren. Veel mensen kiezen voor een rondreis door Canada. Het aantal toeristen dat zich tot één locatie beperkt is vrij klein. Het betreft dan vooral mensen die voor de wintersport naar Canada reizen. Juist voor die specifieke doelgroep is veelvuldig verplaatsen vaak geen optie.

Rondreizen door Canada

Canada is een ideaal land om rond te reizen. Naar schatting 90 tot 95 procent van alle Nederlandse toeristen die voor een vakantie naar Canada vliegt maakt een rondreis in plaats dat ze slechts op één plek vertoeven. Dat komt vooral omdat het land zoveel te bieden heeft, vooral op het gebied van natuur. Waarom zou je dan slechts op één locatie verblijven. De mensen die dat doen gaan meestal naar Canada voor een wintersportvakantie, een stedentrip of om een bezoek aan familie of vrienden in Canada te combineren met een vakantie.

Het mooie aan Canada is dat het land zich zo goed leent voor een rondreis. De wegen zijn uitstekend, het autorijden is over het algemeen zeer relaxed (hoewel ze in de grote steden ook echt wel drukte en files kennen), brandstof is relatief goedkoop en voor wie met een camper op pad wil gaan zijn er verspreid door het land veel speciale campings die speciaal ingericht zijn op campers. De afstanden zijn vrij groot in Canada. Wie een kaart van bijvoorbeeld de provincie British Columbia bekijkt die realiseert zich niet meteen dat alleen al het stukje vanaf Vancouver naar het Yoho National Park (richting Banff) al zo’n achthonderd kilometer rijden betekent. Een zelfde afstand leg je ongeveer af als je in het oosten van Toronto naar Quebec reist (of omgekeerd natuurlijk).

De meeste mensen die een eerste keer een rondreis door Canada boeken die kiezen specifiek voor het zuidwesten van Canada of juist het zuidoosten van Canada. Het centrale deel heeft minder te bieden en wordt daarom vaak overgeslagen. In het noorden is de provincie Yukon een leuke optie voor wie al een wat meer gevorderde Canada-ganger is.

Heerlijk vakantie vieren in Canada

Veel gemaakte routes zijn:
– Vanuit Vancouver richting de Rocky Mountains (Banff, Jasper) en vervolgens weer terug via Vancouver. Optioneel kun je Vancouver Island meepakken.
– Vanuit Calgary via de Rocky Mountains naar Vancouver (of Seattle in de Verenigde Staten). Ook hier kun je Vancouver Island optioneel toevoegen.
– Vanuit Edmonton richting Jasper en vervolgens zuidwaarts richting Banff. Wie een korte reis maakt die kan vervolgens richting Calgary, wie minstens twee weken de tijd heeft die reist in westelijke richting naar Vancouver.
– Wie het oosten van Canada bezoekt die zal gemakkelijk een paar van de grote steden (Toronto, Montréal, Quebec en eventueel Ottawa) combineren met de Niagara Falls en natuurparken in de provincies Ontario en Quebec.

Je kunt een rondreis helemaal zelf samenstellen. Je boekt dan je vliegtickets, je vervoer (camper of huurauto) en je accommodaties helemaal zelf. Als je met een camper op pad gaat dan heb je wat betreft de verblijfplaatsen natuurlijk volledige vrijheid. Campings en RV-parken hebben vrijwel altijd wel een plekje, tenzij je in het hoogseizoen (juni en augustus) reist en de populairste plekken in Canada gaat bezoeken. Dan kan het wel handig zijn om op verschillende plekken je camperplekken vooraf te reserveren. Dat kan tegenwoordig vrijwel overal heel simpel online. Ga je met de auto rondreizen dan is het vooraf vastleggen van hotels, motels of B&B’s soms ook de beste optie. Vlak voor aankomst kunnen de prijzen erg hoog zijn, vooral in het hoogseizoen. In de populaire nationale parken (denk aan Banff en Jasper) is er in de drukste periode vaak meer vraag dan aanbod van accommodaties.

Je kunt natuurlijk er ook voor kiezen om een volledig georganiseerde rondreis te boeken. Er zijn verschillende organisaties waarbij de vlucht, vervoer en accommodaties geregeld zijn. Je reist dan volgens een vooraf bepaalde route van plek naar plek. Aan de ene kant biedt dit iets minder vrijheid, aan de andere kant maak je natuurlijk volop gebruik van de expertise van de reisaanbieder. Zij zijn bekend met Canada en weten welke plekjes het meest de moeite waard zijn.

Op de website Canada Camper vakantie lees je uitgebreide informatie over het reizen met een camper door Canada.



Auto huren

Een auto huren in Canada is vrij simpel. Er zijn veel aanbieders die een groot assortiment aan verschillende huurauto’s aanbieden. Zo kun je voor een relatief goedkope compacte auto gaan, maar ook reizen in een grote SUV, een cabriolet of een luxe auto zoals een BMW 5-serie of Mercedes E-klasse. Bijna alles is mogelijk, mits je natuurlijk de gevraagde prijs betaalt. De meer gangbare auto’s zijn vaak relatief goedkoop. Op het moment dat je iets specifieks wilt huren dan kunnen de prijzen oplopen.

Een aantal dingen zijn handig om te weten als je een huurauto wilt reserveren voor Canada:
• Vooraf reserveren – bijvoorbeeld via easyterra.nl –  is vrijwel altijd voordeliger dan daar een auto huren
• Een Nederlands rijbewijs (minstens één of twee jaar in bezit) is meestal voldoende. Er wordt zelden nog om een internationaal rijbewijs gevraagd.
• De minimumleeftijd om een huurauto te mogen besturen is meestal 25 jaar. Vaak kun je tegen betaling de minimumleeftijd verlagen naar 21 t/m 24 jaar. Dit is een zogenaamde ‘Underage Package’.
• Vaak is een zogenaamde one way autohuur mogelijk, waarbij je de auto ergens anders inlevert dan waar je hem ophaalt. Soms is dat gratis, soms moet je hier een toeslag voor betalen.
• Als je autoverhuurprijzen gaat vergelijken, let dan goed op de verzekeringen (dekking) en het eigen risico. Daar kunnen grote verschillen in zitten.
• Het is vaak niet toegestaan om op onverharde wegen te rijden.
• Voor een tweede bestuurder moet je vaak bijbetalen. Bij sommige verhuurders is dit wel inbegrepen.

Een prachtige huurauto in Canada

Om zorgeloos een auto te kunnen huren kiezen wij zelf altijd voor Sunny Cars als we een auto huren in Canada. Sunny Cars hanteert het ‘zorgeloos autorijden’-concept waarbij je volledig verzekerd bent, geen eigen risico hebt, geen verplichte volle tank brandstof af hoeft te nemen tegen woekerprijzen en waarbij je niet te maken krijgt met verplichte toeslagen ter plaatse.

Zoek naar huurauto’s in Canada via Sunny Cars

Camper huren

Redelijk wat mensen die een rondreis door Canada maken kiezen voor een camper als vervoermiddel. Zo’n rijdend huis is natuurlijk ideaal als je vooral op zoek gaat naar de natuur. Je hebt je eigen toilet, koelkast en bed bij. Dat betekent lunchen waar je wilt, slapen in de natuur en nooit verlegen zitten om een stukje sanitair. De wegen en kampeerplekken in Canada zijn uitstekend uitgerust voor campers. In steden en dorpen zie je zelfs speciale parkeerplaatsen voor campers. In Canada spreekt men overigens niet over een camper, maar over een RV. Dit is een afkorting voor ‘Recreational Vehicle’.

Ten opzichte van de campers die in Europa rondrijden zijn er wel wat verschillen. Wij vinden kamperen met een camper in Canada daardoor beter. Het gebruiksgemak ligt net wat hoger.
Een belangrijk verschil is hoe de waterhuishouding plaatsvindt. Campers in Canada zijn voorzien van drie watertanks: wit (schoon water), grijs (vuil water) en zwart (afvoer toilet). Vooral dat laatste is aangenaam, want de zwarte tank is aanzienlijk groter dan het chemisch toiletje dat in Europese campers zit. Bijkomend voordeel is dat je de zwarte tank in Canada kunt lozen via een slang, terwijl je in Europa moet gaan sjouwen met je opvangbak. Ook de grijze tank loos je via een slang. Dat kan op een RV-park (een camping voor campers) vaak op de staplaats zelf. Dit heet een zogenaamde ‘full hook-up’.

Een luxe camper in Canada

Wat wij misschien wel als prettigste ervaren als het aankomt op campers in Canada: gemiddeld zijn ze groter. Zo mag je met een B-rijbewijs ook de grotere zwaardere campers rijden. Daarnaast hebben redelijk wat campers een zogenaamde ‘slide out’. Grotere campers hebben er soms wel twee of zelfs drie. Een ‘slide out’ is een deel van de camper dat naar buiten geschoven kan worden als je stil staat. Daarmee kun je de binnenruimte aanzienlijk vergroten. Waar je in Canada ook aan zult moeten wennen is dat de meeste campers op benzine rijden, terwijl men in Europa vooral met diesels rijdt. Om voldoende trekkracht te hebben worden er in Canada vooral wat zwaardere motoren gebruikt. Dat heeft een nadelig effect op het brandstofverbruik.

Wie slim is reserveert ruim op tijd een camper. Hoewel er een redelijk groot aanbod is, merk je dat voor de maanden juli en augustus het aantal beschikbare campers snel slinkt. Het beste is om voor de kerstdagen je camper alvast gereserveerd te hebben. Je hebt dan veel meer keus en vaak krijg je ook nog speciale vroegboekkortingen. Dat kan je al snel tien tot vijftien procent in de totale huursom schelen. Wie vanuit Nederland wil reserveren die zou op Travelhome.nl kunnen kijken. Dit is de grootste camperspecialist ter wereld. Het is een dochterbedrijf van ANWB, waarbij je boekt onder de ANVR-voorwaarden en met SGR-garantie.

Bekijk de camperreizen van Travelhome in Canada

Overnachten in Canada

In Canada kun je prima kamperen, maar wie niet van een tent, caravan of camper houdt die kan natuurlijk ook gewoon in een hotel, motel, appartement of B&B gaan overnachten. Het aanbod daarin is groot en divers genoeg dat er altijd wel iets naar je wens te vinden is. In en rond de populaire natuurparken kunnen de prijzen in het seizoen flink oplopen en is het aanbod vaak te krap. Op tijd reserveren is daarom het advies. In grote steden merk je dat de prijzen voor hotels gemiddeld genomen hoger liggen dan in kleinere plaatsen. Met name Vancouver en Toronto kunnen vrij prijzig zijn om te verblijven. Goed zoeken en op het juiste moment boeken is dan de beste manier om de beste prijzen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld de prijzen vergelijken met een hotelvergelijker.

Veel reizigers ervaren het slapen in een Canadese bed & breakfast als de leukste manier om te overnachten. Dit soort kleinschalige accommodaties zijn vaak karaktervol en bieden je een uitstekende mogelijkheid om contact te maken met de vaak o zo vriendelijke Canadese bevolking. Overnachten in een B&B is niet per definitie goedkoper dan in een hotel. Sterker nog, een middelklasse hotel is vaak iets gunstiger geprijsd dan een aangename bed & breakfast.

Als je voor een aangename prijs je ontbijt bij kunt boeken in een hotel, dan is dat financieel vaak wel aantrekkelijker dan buiten de deur gaan ontbijten. Vaak is het ontbijt in het hotel vaak wat minder uitgebreid dan dat je in Europa of Azië gewend bent.

Wintersport

Bij het zoeken naar een skivakantie zou je misschien niet als eerste aan Canada denken. Eigenlijk is dat een beetje vreemd, want met voldoende bergen, koele winters en meters sneeuw is Canada natuurlijk een prima wintersportbestemming. Vanaf november tot en met april kun je op verschillende locaties in Canada skiën, snowboarden of aan andere vormen van wintersport doen. Gelukkig beseffen de reisorganisaties in Nederland dat tegenwoordig ook goed, waardoor je tegenwoordig compleet verzorgde wintersportvakanties naar Canada kunt boeken.
Wie meer wil weten over wintersport in Canada en het vakantie-aanbod voor een winterse vakantie in dit fantastische land die kan bij verschillende reisorganisaties terecht zoals De Jong Intra Vakanties, Oad en Jan Doets.

Bekijk Canada wintersportvakanties bij De Jong Intra Vakanties

Naar Canada vliegen

De manier om vanuit Nederland naar Canada te reizen is met het vliegtuig. Er zijn verschillende luchthavens in Canada waar je op kunt vliegen. Op de populairste bestemmingen zoals Toronto, Vancouver en Calgary heb je een ruim aanbod van rechtstreekse vluchten, onder andere met onze nationale luchtvaartmaatschappij KLM. Ook zijn er meerdere maatschappijen die vluchten met een overstap aanbieden. Dat kan goedkoper zijn, omdat men vaak voor een rechtstreekse vlucht meer geld vraagt vanwege het comfort dat je hebt van het rechtstreekse vliegen. Vliegtickets naar Canada beginnen gemiddeld zo rond de 600-700 euro voor een retourticket. In het hoogseizoen kan dit gemakkelijk oplopen naar duizend euro of meer.

De vliegduur naar Canada bedraagt ongeveer zeven tot elf uur. Het hangt ervan af waar je in Canada naartoe vliegt. De afstand is de belangrijkste factor. Daarnaast scheelt het met welk type vliegtuig je reist en welke route je toegewezen krijgt.

Een goede site waar je vliegtickets van verschillende aanbieders kunt vergelijken is Momondo. Zij vinden de laagste vliegticketprijzen die op dat moment aangeboden worden voor vliegtickets naar Canada.

Zoek de goedkoopste Canada vliegtickets

Vlieg bijvoorbeeld met KLM naar Canada

Jetlag

Een fenomeen waar je zeker mee te maken krijgt als je tussen Nederland en Canada reist is tijdsverschil. Het is in Canada altijd vroeger dan in Nederland. Het tijdsverschil bedraagt, afhankelijk van waar je je in Canada bevindt, tussen de viereneenhalf en negen uur. Men doet in Canada ook aan zomer- en wintertijd.
In het oosten (o.a. Halifax) is het vijf uur vroeger dan in Nederland (of België). Aan de westkust loopt dit tijdsverschil al op naar maar liefst 9 uur. Het gevolg waar je dan als reiziger vaak mee te maken krijgt is een jetlag. Dit is een verstoring in het slaap-waakritme dat optreedt door een groot tijdsverschil binnen korte tijd. Dit is wat gebeurt als je van Nederland (of België) naar Canada reist of omgedraaid. Onze ervaring is dat de jetlag heftiger is op de terugreis naar Europa dan op de heenreis naar Canada.

Een jetlag is niet helemaal te voorkomen. Je kunt de impact van een jetlag wel beperken. Onderweg naar Canada doe je dat door na aankomst je meteen aan te passen aan de lokale tijd. Blijf bij voorkeur dus op tot het tijdstip waarop je in Nederland zou gaan slapen. De kans is dan vrij groot dat je redelijk door kunt slapen. Als je geluk hebt slaap je tot een uur of 6 in de ochtend (lokale tijd) en kun je een dag later nog iets langer blijven liggen. Probeer vooral in het ritme van je bestemming te blijven slapen en vooral ook op de juiste tijden te gaan eten. Dan ben je vrij snel van de jetlag af.

Op de terugweg is het vaak een ander verhaal. De vluchten vanuit Canada naar Nederland zijn vrijwel altijd nachtvluchten. De kans is groot dat je niet of amper slaapt, waardoor je eenmaal thuis aangekomen moe zult zijn en zou willen gaan slapen. Niet doen! Blijf bezig en probeer vooral wakker te blijven. Ga niet eventjes liggen, want dan gaat het mis met de jetlag. Probeer ook hier om je direct aan de lokale tijd aan te passen en ga ’s avonds op een normale tijd naar bed. Zet als het even kan de wekker op 7:00 uur om ’s ochtends op tijd op te staan om meteen in je ritme te komen. Belangrijk is om vervolgens overdag niet eventjes toe te geven aan vermoeidheid als die op komt zetten. Doe je dat wel dan is de kans groot dat je ’s nachts pas heel laat weer in slaap komt, waardoor de jetlag soms wel dagenlang aanhoudt.

Jetlag in Canada