Canada | steden in Canada | natuurparken in Canada | bezienswaardigheden | vakantie | weer & beste reisperiode | reisinformatie | links

Het weer in Canada

Een reis naar Canada betekent dat je met veel verschillende weertypes te maken kunt krijgen, zeker op het moment dat je gaat rondreizen door dit immense land. Zo hebben wij binnen 48 uur zowel de hitte bij 36 graden Celsius als de koelte van een nachttemperatuur van enkele graden boven nul ervaren. Deze temperatuursverschillen worden vooral veroorzaakt door hoogteverschillen (de laagste temperatuur was in de Rocky Mountains), maar ook door het grillige karakter van het weer in Canada. Omdat er op veel plekken weinig tot geen invloed is van het zeewater kan het weer soms erg snel omslaan. Dat zie je daardoor vooral landinwaarts. In het zuidwesten van Canada (rond Vancouver) is er wel een duidelijke invloed van het zeewater, waardoor er hier minder snel extreem weer voorkomt. Het maakt voor Canada eigenlijk niet uit in welk reisseizoen je reist en wat je reisdoel is: houd altijd rekening met verschillende weertypes als je je kleding en accessoires in gaat pakken.

Canada bezienswaardigheden

In een enorm land als Canada is enorm veel te zien en te doen.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de meest belangrijke en interessante hotspots van Canada op een rijtje gezet:
Canada bezienswaardigheden top 10

Het klimaat van Canada

Omdat Canada het tweede land ter wereld is qua grootte (na Rusland), kun je niet spreken van 'het klimaat van Canada'. Nee, in dit geval het je het over de verschillende klimaattypes en klimaatzones die in Canada voor kunnen komen. Het noordelijke deel van het land en de hooggebergtes bestaan vooral uit de koele E-klimaten. Dit zijn hooggebergteklimaten en het toendraklimaat. Het grootste deel van Canada bestaat uit verschillende continentale klimaatsoorten. Het Dfc-klimaat beslaat een groot deel van het centrale deel van Canada. Dit is het koele landklimaat waarbij de gemiddelde maandtemperatuur maximaal vier maanden van het jaar boven de tien graden Celsius uitkomt. In de zuidelijke regionen zie je vooral het wat mildere Dfb-klimaat (gematigd landklimaat) terug.

Het zuidwesten (Vancouver Island en de kuststrook van British Columbia) hebben een klimaatsoort dat redelijk overeenkomt met dat van Nederland: het gematigde zeeklimaat (Cfb) met in de hoger gelegen gebieden het koele zeeklimaat. In de uiterste punten van British Columbia is het Csb-klimaat van toepassing. Dit is het gematigde mediterrane klimaat. Ten oosten van de Rocky Mountains is er in het zuiden sprake van het koude steppeklimaat (type Bsk). Dit is vanwege de lage jaarlijkse hoeveelheid neerslag die hier valt.

Beste reisperiode voor een rondreis door Alberta en British Columbia

Als je puur naar het weer kijkt zijn de maanden juli en augustus ideaal voor een rondreis door de twee westelijke provincies van Canada, zeker als je met een camper op pad gaat. Dit is echter ook de drukkere en daardoor meest dure reisperiode. Wie op de centen wil letten die kan misschien beter kiezen voor de maanden juli of september. Omdat het dan minder druk is heb je ook meer vrijheid. De noodzaak ontbreekt dan om in de Canadese natuurparken alvast je kampeerplek of hotelkamer te reserveren.

Vanaf half oktober tot half mei (soms eind mei of begin juni) bestaat de kans op bevroren en/of besneeuwde wegen, waardoor sommige wegen afgesloten worden. Sommige delen van Alberta en British Columbia, zeker de hoger gelegen gebieden, kunnen dan (soms voor langere tijd) afgesloten zijn omdat ze onbegaanbaar zijn door winterse omstandigheden.

Beste reisperiode voor een rondreis door Yukon

Door de noordelijke ligging is de provincie Yukon gedurende een groot deel van het jaar koel tot koud. Yukon kent dan ook lange en zeer koude winters. Het bijna desolate landschap, de gletsjers en de meren maken van Yukon wel schitterende bestemming. Wil je hier naartoe reizen kies dan voor de maanden juli en augustus. Het zuiden van Yukon is ook te doen in juni en de eerste helft van september.

Beste reisperiode voor een rondreis door het (zuid)oosten van Canada

Kies je voor een rondreis door Ontario, Qubec, Nova Scotia en/of Newfoundland and Labrabor? Reis dan tussen half mei en eind september. In de maanden mei en oktober kan het soms erg koel zijn, zeker naarmate je je wat meer noordelijk begeeft. Juli en augustus is qua temperatuur een beetje te vergelijken met het westen van Europa. Het zuiden van Ontario en Qubec zijn vaak zelfs enkele graden warmer. Wel houd je alle maanden van het jaar kans op regen.

Best reisperiode voor wintersport in de Rocky Mountains

Natuurlijk kun je in Canada prima wintersporten. In het land valt waarschijnlijk meer sneeuw per jaar dan in heel Europa. De combinatie van veel sneeuwval en van hoge bergen zorgen voor overwegend goede condities voor de wintersport. Als je wilt gaan skin in of rond populaire skigebieden zoals Jasper, Banff, Kicking Horse of Whistler Blackcomb dan heb je een lang en sneeuwzeker wintersportseizoen. Vaak kun je al in november prima skin en houdt de sneeuwpret tot in april of zelfs mei aan. Voor Europeanen is een wintersportvakantie in Canada geen goedkope optie, wat mede veroorzaakt wordt door de hoogte van de vliegticketprijzen. Omdat er gedurende een lange periode sprake is van een sneeuwzekerheid van 90 tot 100 procent voor de populairste skigebieden, kiezen steeds meer kapitaalkrachtige Europeanen voor een wintersportvakantie in Canada. Januari, februari en maart zijn vaak de beste maanden. Begin januari is vaak nog wel extra duur omdat dit net na de feestdagen valt.

Beste reisperiode voor een stedentrip

De grote steden van Canada liggen bijna allemaal in de wat meer gematigde zones van het land. Vooral Vancouver profiteert daar van. Deze in het zuidwesten gelegen stad is eigenlijk bijna het hele jaar goed te bezoeken, zelfs in de wintermaanden. De beste periode is vanaf eind mei tot begin oktober. Dan is de temperatuur overwegend aangenaam tot warm en valt er minder neerslag dan gedurende de ander maanden. De in Alberta gelegen stad Calgary heeft meer last van winters weer, waardoor je Calgary in de winter beter kunt mijden. Vanaf april wordt het beter, maar wie lekker weer wil hebben die wacht beter tot juni. Calgary is tot en met september prima te doen.
De oostelijke steden Toronto, Qubec, Ottawa en Montral bezoek je het beste tussen juni en september. April en oktober zijn vaak goedkopere opties, maar qua weer ook best wel een risico. Omdat het dan laagseizoen is in deze steden zijn de openingstijden van de musea vaak wat beperkter.

Klimaatinformatie voor Canada

Op de website www.klimaatinfo.nl kun je uitgebreide klimaatinfo terugvinden van alle Canadese provincies en van een groot aantal steden en dorpen in Canada. Zo kun je de maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, hoeveelheden neerslag, aantal uren zonneschijn en indien van toepassing de zeewatertemperatuur zien van een groot aantal locaties in Canada. Daarnaast maakt de site ook inzichtelijk hoe groot de kans is op warm weer, winters weer, langdurige neerslag of op zonnige weer.

Hieronder zie je enkele voorbeeldstatistieken:

Klimaattabel Toronto (Ontario)

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari -2 C -10 C 3 uren 11 dagen 62 mm 3 C
februari -2 C -9 C 4 uren 9 dagen 55 mm 2 C
maart 4 C -4 C 5 uren 10 dagen 54 mm 2 C
april 11 C 2 C 6 uren 11 dagen 68 mm 2 C
mei 18 C 8 C 8 uren 11 dagen 82 mm 7 C
juni 24 C 13 C 9 uren 10 dagen 71 mm 13 C
juli 27 C 16 C 9 uren 9 dagen 64 mm 19 C
augustus 26 C 15 C 8 uren 10 dagen 81 mm 21 C
september 21 C 11 C 6 uren 10 dagen 85 mm 19 C
oktober 14 C 6 C 5 uren 11 dagen 64 mm 14 C
november 7 C 1 C 3 uren 12 dagen 84 mm 9 C
december 1 C -6 C 2 uren 12 dagen 62 mm 5 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Klimaattabel Vancouver (British Columbia)

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
water
temperatuur (C)
januari 6 C 0 C 2 uur 19 dagen 179 mm 8 C
februari 8 C 2 C 3 uur 17 dagen 184 mm 8 C
maart 11 C 3 C 4 uur 17 dagen 156 mm 8 C
april 13 C 5 C 6 uur 15 dagen 98 mm 10 C
mei 17 C 8 C 7 uur 13 dagen 77 mm 12 C
juni 20 C 11 C 8 uur 11 dagen 60 mm 13 C
juli 22 C 13 C 9 uur 7 dagen 53 mm 14 C
augustus 23 C 13 C 8 uur 8 dagen 51 mm 14 C
september 19 C 10 C 6 uur 10 dagen 73 mm 13 C
oktober 14 C 7 C 4 uur 16 dagen 148 mm 11 C
november 9 C 3 C 2 uur 20 dagen 239 mm 9 C
december 6 C 1 C 2 uur 21 dagen 231 mm 8 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandstalige klimaatsite

Ga naar klimaatinfo Canada voor de klimaatstatistieken voor andere plekken Canada.

Vier seizoenen

Canada telt grofweg vier seizoenen. Het langste seizoen is de winter. Die duurt bijna een half jaar: van november tot vaak ver in april. Dan volgt er een relatief kort voorjaar, waarin de planten en bloemen volop in bloei komen te staan. Voor sommige mensen is dat de doorslaggevende factor om in de lente naar Canada te reizen. Juni, juli en augustus vormen samen de zomer. Dit is het hoogseizoen in Canada. Met Labour Day, dat op de eerste maandag van september gevierd wordt, komt er een officieel einde aan het hoogseizoen en aan de Canadese zomer. Er volgt een korte herfstperiode van pakweg vier tot vijf weken waarin de natuur haar mooiste herfstkleuren tevoorschijn tovert. De maand oktober is officieel nog najaar, maar kan in een redelijk groot deel van Canada al een meer winters karakter hebben.

Weersextremen

Zoals in de introductie geschreven is Canada een land met soms grote verschillen in weerbeeld en temperatuur. Canada is ook een bestemming waar regelmatig weersextremen voorkomen. Denk hierbij aan extreme kou in de winter, maar ook aan hitte in de zomer. De laagste temperaturen die in Canada voorkomen liggen rond de min zestig graden Celsius. Inderdaad: ruim veertig graden koeler dan de temperatuur in een gemiddelde diepvries. Behalve met zeer lage temperaturen krijgt Canada in de winter ook regelmatig te maken met extreme sneeuwval en sneeuwstormen. Tijdens de heftigste blizzards komt het dagelijks leven vrijwel helemaal plat te liggen. Verkeer is dan bijna onmogelijk door de bizarre omstandigheden.
In de zomer kan het daarentegen juist zeer warm worden. Met name in de steppes in het zuiden van Canada kan het kwik flink oplopen. Denk aan temperaturen die boven de veertig graden uitkomen. Dat is geen weer waar je meteen aan denkt als je het over Canada hebt. Opvallend is dat veel hitterecords in de jaren dertig van de vorige eeuw geregistreerd zijn.

Meer 'voor beginners' sites

We hebben naast 'Canada voor beginners' nog andere 'voor beginners'-sites gemaakt over bestemmingen in Canada:
Toronto voor beginners
Vancouver voor beginners

Meer info over Canada

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Canada:
Canada camper vakantie
Canada informatie
Canada weer & klimaat
bijzondere plaatsen in Canada
de mooiste dorpjes in Canada
steden in Canada

teksten & foto's Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy